kompostkværn
|

Så blev det vinter i haven

Vinter og hvad så? Fik du ikke nået at udplante til din nye hæk eller andre ting, så kan det med den milde vinter vi har haft indtil videre, sagtens nåes endnu.

Som i efterårshaven så foregår tingene ligeså, bare en smule langsommere pga at det dog er blevet lidt koldere. Jeg har, som mange andre, ikke selv nået at få klippet græsset ordenligt en sidste gang, og der er løvfald over det hele endnu, men det er der råd for.

For det første er vigtig at huske, at alle de feks stauder, som du måske ikke fik klippet pænt til efter de var afblomstret eller visnet ned, nu bare står med en meget bedre beskyttelse imod kulden og snefald, skulle der komme det. De visne stokke der står tilbage fungere simpelthen som læ og vinterdække, og hvis vi mennesker ellers kan holde ud at det ser sådan ud, så er det faktisk meget bedre for planten, så længe det ikke er overdrevet feks af smidt græsafklip eller lign sammen med.

kompostkværnkompostkværn, batteri, akku, græsslåmaskine

Hvad gør jeg selv?

Jeg slår græsset en sidste gang. Jeg kompostere. Jeg planter et par hækkeplanter, der hvor der er nogen gået ud. Jeg sætter løg. Jeg maler udestuen og huset. Og jeg kunne både plante og så alverdens ting, hvis jeg havde behovet.

For at græsset ikke skal blive trådt helt ud, så slår jeg det en sidste gang her inden længe, når vi har haft et par dages tørvejr og gerne lidt vind. Det gør jeg også fordi, at så kan jeg også smide afklip og andet løvfald jeg gerne have komposteret ud på plænen og køre det over med min plæneklipper. Dette er en af de fifs som bruger næsten året rundt – plæneklipperen som “kompostkværn”. Du kunne tænke nu, at min plæneklipper er en kæmpe stor maskine, men det er det ikke. Det er en lille klipper på et 40 volt batteri:

oprydning, løvsugning, kompostkværn, græsslåmaskine

Billederne er godt fra i foråret, men fiffet og opgaven er den samme. Og så længe at veddet er friskt, så kan du findele grene på 1 cm i tykkelse. Det kan lyde voldsomt når man klipper dem, men bare rolig. Maskinen tager ingen skade af det, så længe at der ingen sten eller metal i mellem det.

Komposteringen bruger jeg sammen med min bykompostspand, hvor jeg fermentere alt køkkenaffaldet mm. Mere om den i et af de næste indlæg

Da vi blev tilsluttet til kloaknettet, døde en del af mine gamle tjørnehækkeplante pga af røret der blev forsøgt skudt ind under hækken. For at undgå at grave hele hækken op, gør jeg som jeg tidligere har gjort, bore et hul til at plante i istedet. Det er ganske vist ikke optimalt, da det bliver svært for planten at sætte rødder ud til siden, men fordelen er at, jeg kan pludselig nemmere plante hvor der ellers er et ret fast lag af grus og ral omkring – ud til en vej  feks. Og det gør også, at man kan være sikker på, at planten kan finde vand i selv meget tørre perioder, for det tvinger den til at søge nedefter i det forborrede hul. (Billeder og evt video kommer senere). Herefter plejer jeg at dække træet/planten godt med løst løv og små grene til at holde godt på fugten

Ja endda huset kan males om vinteren. Efteråret er bedre, men vinteren er også fin så længe der ikke er frost. Så det skal jeg også igang med.

Til sidst så har jeg næsten altid, og også i år, et par nyanskaffelser af løg og andet godt, som jeg vil have planlagt og sat i jorden. Og med alle nyudplantninger og frø der kan klare det danske klima, så er vinteren så fin og bekymelsesfri at plante i, så længe jorden ikke er frosset. Selv græs kan såes om vinteren, og har kun den fare, at det kan regne så meget at frøene regner væk fra hvor de var sået og tiltænkt. Bort set fra det – gå bare til den. Og skulle du få brug for assistance, så ved du hvor du kan fange mig.

Rigtig god fornøjelse.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.