| |

Beskæring af stort kirsebærtræ

Vi er mange der elsker de gamle frugttræer i haven, og de har også en uvurderlig værdi, for de kommer ikke sådan lige igen, hvis vi fælder dem. Se lidt om her, hvordan du bevarer dem.

Hvad gør man så, når træet er blevet for stort, og man ikke selv mere kan nå grenene? Man holder af træet, men det tager for sol fra andre planter i haven, og naboen er måske ved at være træt af det? Jeg var med min samarbejdspartner, Daniels Gartneri/Flower Support ude og beskære en masse frugttræer, haven rundt for en kunde.

I haven stod dette prægtige kirsebærtræ, som skulle beskæres og have sin krone reduceret. Vi klatrer med sele nænsomt op i træet, og beskærer og saver til, på de rette steder ift at lave en ny krone på træet, og så træet overlever beskæringen. Med næsten alt beskæring gælder det, at når du man kommer over ø5 i gren diameter, så bliver det kritisk for træet at komme sig efter. Selvom træsorter er meget forskellige ift deres modstandskraft og resiliens ved beskæring, kan man godt stille et par tommelfingerregler op som udgangspunkt at lære ud fra, for at forsimple det lidt. Bestem dig alle først, hvad dit formål med beskæringen er.

Lidt om beskæring

Hvad er formålet? En grov beskæring, en blid beskæring eller en studsning og formgivning? Sigt efter hvornår dit træ eller din busk mest energi til at komme sig over såret og/eller danne det ønskede resultat.

  • Alle kraftige beskæringer af grene over ø5 kan fint foregå om vinteren, i mens træet er i dvale. Betragt træets dvale som en bedøvelse før en operation.
  • Alle “blide” beskæringer under ø5, kan foregå året rundt, men er bedst for træet i foråret eller efteråret, men i foråret risikere man at miste noget blomstring og frugter. Tænk; hvornår har min plante mest energi?
  • Alle beskæringer for formgivning, studsning og trimning af grene under Ø1,5 er bedst om sommeren. Træet har stadig masser af energi til at komme sig, men sætter ikke så meget genvækst fordi foråret er omme. Klip lige over en hvilende knop, der hvor du ønsker fylde, blade og vækst fra.
  • Undgå vanris/vandskud ved at beskære helt ind til en hovedgren eller sidegren. Kapper du en gren midt på, så vil planten sætte masser af nye vanris derfra.
  • For tætte buske, hække og meget tætte kroner og beplantninger, gælder det, at beskæringen helt ikke må ligge for sent på sæsonen lige inden vinteren sætter ind, da de nye skud som planten vil forsøge at sætte, nemmere bliver angrebet af svamp og mos. Der dog en hel del planter der er så stærke, feks slåen og mirabelle, at de vil kunne klare lige mege hvad du gør ved dem.
  • Reducer kun med ca en 3.del. af kronen på træet, eller af hele busken. Altså du skal kun beskære og fjerne en 3. del af de blade bærende grene, så de fleste buske har feks kun krone, og ingen rigtig stamme. Så du skal simpelthen bedømme, om planten har en stamme og en krone, og tage en 3 del af kronen.

Alle former for beskæring, er en af mine absolute ekspertiser, og noget af det jeg nyder allermest at lave. Det er for mig en meningsfyldt opgave, som jeg nyder, da det sørger for, at træer og buske som vi holder af, kan blive i haven eller parken i mange år endnu i samarbejde med os og naturen. Har du brug for hjælp eller lyst til at se og læse mere om beskæring, så kig ind her.

Similar Posts