Guide til den ny såede græsplæne med mere

Hvornår er det bedst at så græs? Hvornår kommer det nye græs op? vanding? Hvornår må græsset slåes? Vedligehold og forebyggelse? Ukrudt i plænen?

Hvornår er det bedst at så græs?

Det absolut bedste tidspunkt at så græs på, er om efteråret. Det skyldes at den varme sommer nu er ovre og efterladt jorden gennem varm, der er rimeligt ro fra det værste ukrudt, og der kommer rigeligt med vand fra oven. September er at foretrække, men med et varmt efterår kan det fint gå at så helt frem til slutningen af oktober. I princippet kan man så græs året rundt, selv om vinteren. Frøene dvaler bare indtil der kommer varme og vand nok. Men den våde og kolde vinter og tidligt forår, får tit en del af frøene til at rådne. Sommeren kræver rigtig meget vanding, og foråret giver for mange udfordringer med ukrudt i den nye plæne.

Hvornår kommer det ny såede græs op?

I forårs kulden kan der desværre gå lidt tid, inden det nye græs titter frem. Du skal regne med at for hver solrig og lun dag, går der i mellem 14 til 21 dage for græsset at spirer, forudsat at der også er kommet vand. Derfra går det hurtigt frem. Det vil altså sige, at for hver kold eller tør dag  hviler græsfrøene, og der kan derfor sagtens gå op til 6-8 uger, inden alle græsfrø har spiret. Efteråret (september) er derfor det ultimativt bedste tidspunkt at så græs på, da jorden er varm efter en lang og varm sommer, og der kommer næsten altid rigeligt med vand fra oven.

Vanding?

En ny sået græsplæne skal have relativt meget vand, selv det faktisk er bedst slet ikke at vande den, da jorden nemt klasker sammen om frøet, og frøene rådner. Eller vandes der for meget på et sted vil frøene løbe væk, og der bliver bare pletter på plænen. Men. Jeg vander tit, inden jeg sår, for også at frøene ikke flyver men sætter sig i stedet. Og kommer der slet ikke regn inden for en uge, så skal der gerne vandes, og er du først gået igang med at vande, så er det bedst at fortsætte med det hver tredje dag uden regn. Ingen vand, ingen spiring. Ingen varme, ligeså ingen spiring. Kulde i foråret og tørvejr dræber ikke frøene, så længe de ikke er spiret. Det sætter dem bare i dvale indtil noget lunere vejr og regn sætter spiringen igang.

Hvornår må jeg slå græsset igen?

Når det nye græs er en 8-10cm, og der slås det kun ned til en 5 cm (Mellem trin på din klipper). Allerede når det er slået første gang, kan det gødes igen, hvis man synes. Hvis dette gøres, så foreslår jeg at i bruger en plænemuld til sandede jorde, da det både har gødning og spagnum i sig, som er det en mager jord har brug for. Til en almindelig jord bruger jeg almindelig topdress, hvor der typisk er sand i. Er man mere til almindelig gødning, der er endnu nemmere og hurtigere at sprede, så anbefaler jeg at bruge en organisk gødning til plænen frem for kunstgødning. Bare husk, at plænen skal være tør, når der spredes gødning, og der må så gerne vandes bagefter.

Vedligehold og forebyggelse?

Jo tigere man slår, jo bedre. Slå ikke for lavt og lad så meget af afklippet ligge, da det gøder meget mere end man skulle tro. Suppler meget gerne med overstående beskrevede plænemuld på magre jorde. Fordeles feks med en bagsiden af en gammel rive el. Lign. Glemmer man at slå plænen i en tid, så får ukrudtet en alt for god chance for at etablere sig og komme op, og plænen kan ikke slåes lavt den første gang efterfølgende.

Ukrudt i plænen?

Slå den, slå den, slå den. Det kan ikke siges for tit. Det bedste middel, forbyggelse og vedligehold af græsplænen er, at slå den så tit som muligt. Jo tigere du slår din plæne, jo lavere kan du også tillade dig at slå den, og den kan nå at omsætte alt afklip. Bare ikke slå den for lavt i tørre perioder! Langt det meste ukrudt og andre planter kan ikke holde til at blive slået, og når du slår den tit, breder græsset sig mere i stedet for kun at søge op ad. Hvis du slå din plæne hyppigt, kan du endda tillade dig, at smide dit afklip fra stauder og ukrudts toppe uden frø og rødder ud på plænen, og køre det over med klipperne til ekstra gødning og mindre for dig til bortskaffelse.

Brug for en havemand?

Skulle du få brug for en havemand eller et automatiseret vandingsanlæg feks ferien, så er du meget velkommen til at kontakte mig og høre om mulighederne.

Similar Posts