Hækkeklipning, fugleliv og trivsel.

Hvordan og hvornår?

Den nemmeste måde at få haven og hækken i topform, er at holde den i topform.

Hvornår?

NaturMaskineriet går klart ind for, at både mennesket, hækken og fuglelivet skal trives i haven. Vil man f.eks gerne gøre noget godt for fuglene, der bygger rede og skjuler sig i sin hæk, men på samme tid også have lov til at have en pæn og klippet hæk enten hele sæsonen eller inden sankt hans, så kan det fint lade sig gøre. Man skal bare klippe hækken ofte, i stedet for at klippe den en eller to gange om året. Omstændigt?

Hvordan?

Og dog. Hvis man klipper sin hæk en gang om måneden fra f.eks juni til september, så er der så lidt at klippe for hver gang, at man ikke behøver at samle afklippet op. Det drysser af af sig selv ned igennem hækken i løbet af et par dage. Og alle der har klippet hæk ved, at de er mindst det halve af opgaven, at rive afklippet sammen og køre det bort.

Hækken og fuglelivet i topform.

Den næste gevinst er, at hækken bliver meget tættere og fuglene kan være i fred og godt skjult. Det er nemlig ikke selve klipningen, der er problemet, men det at hækken ikke er tæt eller at fuglene har lavet rede længere ude i grenene, som pludselig nu kappes af næsten helt inde ved reden.

Og der kommer mere. Har du en tjørne hæk, så har du vundet jackpot ved denne metode. Der er nemlig ikke kommet tjørne på kvistene endnu, hvis du klipper hækken ofte. Og dem der er, er endnu bløde som bladene.

Den smule afklip der skulle drysse ned på jorden, kan man rive ind under hækken med løvrive, blæse med løvblæser eller køre over med plæneklipperen. Og vupti, væk var det til gavn som gødning for hækken, eller hvor det nu havner.

Beskæring af hækken?

Er hækken stukket af og er blevet for bred eller høj, så må der selvfølgelig andre metoder i brug. Vælg et tidspunkt før eller efter fuglene har fået deres unger. Efter er klart bedst for fuglene, og for hækken skal det være inden oktober, eller vente til om vinteren. Beskæres hækken for langt ud på efteråret, risikere man at hækken for for mange sygdomme på de nye kviste, der vil fryse ihjel i kulden.

Der er ikke en have eller et menneske, der er ens. Og det er NaturMaskineriets holdning, at alle haver for så vidt muligt med mennesket og naturen i højsædet, skal have lov til at være, som de bedst og helst vil være. Skulle du have brug for en havemand, vejledning eller lign, så kontakt mig gerne for at høre om mulighederne.

Similar Posts