|

Rydning og Renovering af gammel have

En tidligere arkitekt tegnet have i viby, var groet til fra tidligere ejere, og trængte til at blive fundet frem igen og få ny energi af køber. Opgaven lød på at rydde dele af haven, så der kunne være plads til at etablere en græs plæne til børnene og til udsivning af regnvand fra huset. Alt sammen med respekt for at bevare mange af linjerne fra den gamle have.

Her skulle beskæres, fældes enkelte træer og buske og fjerne ukrudt og stauder der var groet helt sammen.

Jorden i denne have var god i forvejen og havde en fin struktur og muld, da der ingen store maskiner har været her inde, og ingen store renoveringer eller ombygninger af huset, er gået ud over haven med bygge rod og affald. Derfor vil vi til enhver tid anbefale, at man lade så meget af den gamle jordstruktur være og roder så lidt rundt i den som muligt. Så for alt mikro livet og alle mikroorganismerne lov til at være i fred og gøre det de skal. Her er derfor buskryddet helt i bund, gravet rødder op da vi havde en minigraver på til at planere nogle steder, og brugt selvsamme til at skrabe et så lille lag af jorden som muligt. Dette for at få stauderne og ukrudtet nogenlunde væk, uden at ødelægge mikrostrukturen. Herefter er det fræset med en almindelig lille havefræser, for at løsne resten af små rødderne, til riven at samle.

At samle alle rødder og sten, kan man ikke, men man kan samle de groveste af dem og lægge et godt lag topdress ovenpå til at så i, så man ved at græsspiringen får et forspring. Rester af stauderne der evt overlever, gør det kun lige indtil man begynder at slå græsset, og lige ledes er det med det mest ukrudt.

Færdig! Nu er det bare at vente til at græsset spire. Hvis man gerneselv vil gøre noget godt for det bedste resultatet herfra, er der lidt mand kan gøre. Man kan forsigtigt gå ind og fjerne toppen af det ukrudt der evt spire op før græsset, for at stresse det yderligere.

Viste du at… man for det meste kan lave en okay græsplæne bare ved at begynde at slå et grønt areal?

Det bedste middel til kultivering, vedligehold og endda det meste næring, er græsslåning og rigeligt af det. Græs er en af få planter der kan holde til at blive slået, så derfor giver det mest ukrudt op ret hurtigt. Ud over det, så vil græs, som alle andre planter, strække sig efter fotosyntese, og når du klipper det, så bruger det mere energi på at sprede sig og blive tæt. Afklippet giver som de fleste ved næring til plænen, og hvis man slår græsset tit nok, er afklippet stort set væk med det samme eller dagen efter. Solen tørre det sammen og regnorme kommer rent faktisk op, og henter det ned m.fl.

God fornøjelse med din græsplæne 🙂

Similar Posts