| |

Haven lige nu – efterår

Efter en tør sommer kommer regnen endelig. Men temperaturen er stadig ret høj for årstiden, så jeg skal lige love for, at græsset det gror igen, og det vil det bliver ved med et godt stykke tid endnu. Hvad kan du drage nytte af og gøre i haven lige nu?

Det kunne jo både være, at du havde brug for en ekstra hånd i haven eller bare et godt råd, til hvad du så kunne bruge det ekstra græsafklip til. Eller løvfaldet mm.

Kender du det, når plæneklipperen fanger en tynd gren på plænen, og det lyder ret voldsomt imens den knuses? Tænker du så, at” uh nej, det lyder som om at den går i stykker af det.” Du skal vide, at det gør den ikke, tværtimod. Vores plæneklippere er glimrende kompostkværne og mini flishuggere, og skjoldet bliver tilmed fejet renere af det. Kniven (og måske skjoldet) på din klipper er lavet af metal, og metal er hårdere end organisk materialer, og tager INGEN skade af det :-). Det er kun alt sten materialer, der vil gøre kniven sløv og til sidst ødelægge den. 

Nedenunder her ser du resultatet af det der før var en blanding af små grene, alt løvfald fra min egen have, græsafklip for årets sidste klipning OG i bonus et gammelt søgræs tæppe, der røg en tur igennem kompostkværnen, for derefter at blive kørt over af min græsslåmaskine ;-). Dette fylder nu næsten ingen ting, og kan enten ryge i komposten, eller direkte fordelt rundt i bedene i et tyndt lag. 

Efteråret byder også på opgaver som eftersåning af græsplænen eller nyanlæg af samme. Det er det uovertrufne bedste tidspunkt for såning af græs, da jorden er både varm og fugtig. Græs kan i princippet ses året rundt, og vil bare ligge og dvale, hvis temperaturen er under 5 grader. Den eneste fare for ny sået græs og er tørke om sommeren og forrådnelse, hvis temperaturen er under 5 grader, men det stadig regner og er meget fugtigt om vinteren. 

Her et par billeder af en lille plæne, jeg etablerede i efteråret. Her er blot renset for rødder og små sten, planering med gammeldags trærive, fordeling af et lille lag topdress med en almindelig rive vendt på hovedet, og derefter sået græs. Først ses kanten (for ager), hvor jeg har lagt en sten kant, så overgangen bliver skarp til at starte med, og derefter resten af stykket. Til sidst en lille tromling.

Følg med her på bloggen imens jeg holder min egen og andres haver og deler lidt ud af fifs og arbejdesgange der passer til årstiden.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.